Путин се срещна с шампионите от отбора на Русия

Президентът на Русия Владимир Путин събра всички членове на руския отбор, всички шампиони и призьори на Олимпийските зимни игри в Сочи, за да им връчи лично държавните награди. Общо, такава висока оценка, благодарение на спортните си постижения получиха 49 руски атлета, съобщи ИТАР-ТАСС.

Президентът на Русия отбеляза, че руските спортисти защитиха честта на страната си. „Заедно успяхме да постигнем това, което искахме. Създадохме един празник и на нашата улица, както се казва в народа. И всичко това благодарение на вашия талант и усилия“, обърна се към спортистите Путин. „Сигурен съм, че медалите, които спечелихте в честна и упорита борба, за всеки от вас имат особена стойност. Защото са спечелени, на нашата Олимпиада, в нашата страна – Русия“.

По думите му, отборът на Русия направи неочаквани, а с това още по-приятни, значими пробиви в руската история на спорта. „Олимпийските игри са много повече от спортни състезания, защото става въпрос за борба за звание на най-спортна държава и да се влезе в числото на лидери е дело на национален престиж“, заяви още Путин.

Той каза, че Олимпиадата в Сочи имаше за цел да представи пред света една нова, съвременна и многостранна Русия, отворена към света. Владимир Путин благодари правителството за ежедневната работа и подкрепата в подготовката на Олимпиадата. Той обърна внимание и на думите на Томас Бах, който подчерта, че Владимир Путин преди 7 години в Гватемала се осмели и рискува да подаде заявка за провеждането на Игрите в Сочи. „Всички ние рискувахме, но не само руските участници, а и приятелите ни от МОК. Те също рискуваха, като ни се довериха и поеха върху себе си определени рискове“, поясни Путин. По думите му, никой не е вярвал, че толкова много работа в толкова кратък срок ще се реализира така успешно. „Те рискуваха и ни се довериха, а ние също рискувахме и оправдахме доверието. Както се казва в народа, който не рискува, не пие шампанско“, добави Путин.

Руският президент благодари на всички присъстващи, на всички, които работиха за тази Олимпиада, за доверието и чудесната празнична атмосфера.

О. Г.