Путин се срещна с избрания за генерален секретар на ООН

Президентът на Русия Владимир Путин прие в Кремъл избрания за Генерален секретар на ООН Антониу Гутериш, съобщи onf.ru.

Путин си спомни, че Гутериш вече е идвал в Москва през 2000 г., когато е бил премиер на Португалия. Президентът поздрави Гутериш с избирането му на този отговорен пост. Той отбеляза също така, че Русия като една от страните-основателки на ООН винаги е била за укрепване на нейната водеща, централна роля в международните отношения, за повишаване на ролята в разрешаването на конфликти, в борбата за човешките права. Путин допълни, че разчита на това, че с Гутериш Русия ще има също толкова конструктивен диалог, колкото е имала с предшественика му.

В отговор Гутериш призна решаващата роля на РФ не само в рамките на ООН, но и във всички други аспекти на международните отношения. „Бих искал да кажа, че основните предпоставки за това, да бъда полезен на международната общност, се крият в това да имам конструктивни, добри диалогови отношения с такава страна, като Руската федерация“, подчерта Гутериш.

Той изрази също така увереността си, че глобалните световни проблеми изискват глобални решения, а едностранните действия не могат да доведат до разрешаването на конфликти.