Путин се договори с Порошенко за мирно уреждане

Президентът на Русия Владимир Путин съобщи, че се е договорил с украинския лидер Петро Порошенко за мирно уреждане на украинския конфликт, но опълченците едва ли ще седят със скръстени ръце в очакване на обещаните преговори, предаде „Гласът на Русия“.

„Договорихме се с Порошенко, никой и никога да не повтаря такива грешки, каквато сега бе допусната в Украйна по време на въоръжения преврат. Защото това е първопричина на ставащото сега“ – каза Владимир Путин в интервю за „Първи канал“ на руската телевизия.

„Показахме ясно, че основната цел, която искаме да постигнем, е мирът. Украйна се нуждае от мир, жителите на Краснодон, Луганск, Донецк и останалите градове, които са под окупация, се нуждаят от мир, те се измориха да живеят в състояние на война. Мирният план бе подкрепен от всички държавни ръководители на срещата, без изключение. Настояваме решително първо да се гарантира освобождаването на всички украински граждани, които са държани насилствено в плен от незаконните въоръжени групировки. Възстановяваме незабавно дейността на тристранната контактна група за Украйна. На база на мирния план ще бъде изготвена пътна карта за прекратяване на огъня възможно най-скоро. То ще бъде съблюдавано от представители на мониторинговата мисия на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа“, каза Порошенко.

„Обсъдихме необходимостта от прекратяване на кръвопролитията възможно най-скоро, нуждата от придвижване на политическо решение на всички проблеми, с които Украйна се сблъсква на Югоизток. Русия ще направи всичко за този политически процес, ако той стартира, вярваме, че ще започне бързо. От друга страна, ние не можем да говорим в детайли за условията за прекратяване на огъня, за възможните споразумения между Киев, Донецк и Луганск. Това е вътрешен въпрос на Украйна. Русия може само да допринесе за създаване на атмосфера на доверие в един преговорен процес, който смятам, че е крайно належащ“, бе мнението на руския държавен глава.

Путин добави, че двамата с Порошенко са се договорили за подновяване на преговорите за възстановяване на газовите доставки от Русия за Украйна. Освен за конфликта на Изток, Киев и Москва трябва да решат и въпроса за последиците за Русия от подписаното от Украйна споразумение за политическо и търговско асоцииране с ЕС. Путин потвърди, че Русия ще предприеме стъпки да защити икономиката си, ако опасенията й относно този пакт не бъдат взети предвид, а именно – очаквани загуби от 2,7 милиарда долара от пренастройването на икономиката й.