Путин: КНДР няма да се откаже от ядреното оръжие, да я привлечем към съвместни проекти

Путин: КНДР няма да се откаже от ядреното оръжие, да я привлечем към съвместни проекти

Публикувано от:

„Те виждат в притежаването на атомно оръжие и ракетна техника единственият начин за защита. Смятате ли, че те ще се откажа от това“, попита той на пленарно заседание на проведения във Владивосток Източен икономически форум (ИИФ), предава БГНЕС.
Той все пак изрази надежда, че няма да се стигне до използването на атомно оръжие и мащабен конфликт. „Аз, както и моят колега от Република Корея, съм убеден, че…у всички противостоящи сили ще проявят разум и ние ще може да решим проблема с дипломатически средства“, каза Путин. Той добави, че на същото мнение е и Япония.
„Напомням, че през 2005 година ние по същество се договорихме за всичко, постигнато бе споразумение, според които Северна Корея пое определени задължения да ограничи ракетно-ядрената си програма, всички други участници обещаха да съдействат на този процес, говориха за необходимостта от възстановяване на нормални, на добри отношения между Севера и Юга, за възможности по реализирането на тристранни проекти Русия-Северът-Югът на Корея. После, за съжаление, някой по мое мнение поиска от Северна Корея нещо, което тя не е обещавала, и постепенно, лека-полека положението се влоши до сегашното равнище“, поясни още руският президент.

Той призова да бъде привлечена Северна Корея в съвместни проекти, за да се намали напрежението на Корейския полуостров: „Русия има конкретни предложения, всички знаят това – съвместна магистрала, свързваща Транссиб и корейските железници през Северна Корея, тръбопроводният транспорт, усвояването на севернокорейските пристанища и така нататък“.
Владимир Путин сподели, че вижда желание от страна на американската администрация да се разреди напрежението около КНДР.