Путин: „Северен поток 2“ не е насочен срещу партньорите ни

Проектът „Северен поток-2“ има изцяло икономически характер и не е насочен срещу партньорите, отбеляза руският президент Владимир Путин, пише Риа Новости.

Русия е готова да продължи да поддържа отношенията с всички, включително с Украйна, в качеството на транзитна държава, заяви Путин по време на срещата си с ръководителя на немския концерн BASF Курт Бок.
„Отчитайки ръста на потреблението в Европа и намаляването на добива на нашите европейски партньори „Северен поток-2“ е напълно естествен проект“, подчерта Путин.
„Приятно е да се отбележи, че нашите надеждни партньори в Европа като цяло и в Германия продължават да работят с Русия“, уточни руският президент. „За съжаление последните събития в икономическата сфера негативно се отразяват на обема на общата търговия“, допълни Путин, подчертавайки, че заради тези неблагоприятни събития поне 150 хил. работни места са били загубени в Германия.

Проектът „Северен поток 2“ предвижда изграждането на два ръкава на газопровод с обща мощност 44 млрд. куб. м газ годишно от крайбрежието на Русия през Балтийско море до Германия. Новата тръба се планира да бъде изградена наред със „Северен поток“