Путин: САЩ критикуват операцията в Сирия, но отказват да водят диалог

Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че не разбира как САЩ могат да критикуват действията на Руската федерация в Сирия и в същото време отказват да водят пряк диалог, предаде РИА Новости.

„Не разбирам как нашите американски партньори могат да критикуват действията на Русия в Сирия за борба с тероризма, щом се отказват от пряк диалог за най-важното, като политическото разрешаване на кризата. Смятам, че тази позиция е неконструктивна“, каза Путин.

Така той отговори на молбата на „Интерфакс“ да коментира отказа на САЩ да приеме делегацията, начело с руския премиер Дмитрий Медведев за обсъждане на сътрудничеството в Сирия.

„В основата на слабостта на американската позиция в този случай, очевидно, лежи отсъствието на някаква програма по тази въпроси, очевидно, просто няма за какво да говорят. Но ние въпреки това, оставяме вратата отворена и се надяваме на диалог с всички участници в този сложен процес, включително и с американските партньори“, добави Путин.

По-рано стана ясно, че в хода на Общото събрание на ООН Путин е предложил на Вашингтон да проведат преговори за разрешаването на конфликта в Сирия. На 14 октомври обаче, руското външно министерство съобщи за отказа на САЩ да приеме делегацията, начело с премиера Дмитрий Медведев.

Както уточни руският външен министър Сергей Лавров, в отговора на американската страна се посочвало, че единственото, в което са заинтересовани САЩ е „да се договорят за стъпките, които ще позволят да бъдат избегнати инциденти“.

„Това е обидно, защото е важно нашите военни, които работят в небето над Сирия, както и американските военни пилоти, да разбират кой какво прави, кой какви маневри извършва, за да не възникнат нещастни случаи“, каза Лавров.

В сряда Пентагонът съобщи за „прогрес“ в обсъждането в режим на видео конференция между руски и американски военни на руските предложения за сигурността на полетите в небето над Сирия.

По-рано официалният представител на министерството на отбраната на Русия Игор Кожевников съобщи, че в събота, на 10 октомври, руски изтребител е бил принуден да се приближи до американски изтребител с цел идентифициране на въздухоплавателното средство.