Путин: САЩ да не действат срещу Русия от позицията на силата и имперските амбиции

Руският президент Владимир Путин предлага САЩ да не действат по отношение на Русия от позицията на силата и имперските амбиции. „Ако те изхождат от идеята за своята изключителност, това ще означава, че те ще претендират винаги за специално положение, за специални права. Това е гносеологична, както казват някои специалисти, грешка, – заяви Путин по време на „Пряка линия“. – Проблемите трябва да се погледнат в тяхната основа и да се действа не от позицията на силата и диктата, не от позицията на имперските амбиции, а да се действа с уважение към всички партньори“. „Без всичко това е невъзможно да се изградят съвременни демократични международни отношения“, убеден е той.

Отговаряйки на въпрос, кой от американските кандидати за президент е по-лош за Русия, Путин отбеляза, че „работата дори не е в конкретните хора“. По думите му най-важното е ръководството на САЩ да не изхожда от тези фалшиви предпоставки.

 „Ние сме имали в нашата история на двустранните отношения моменти, когато сме си сътрудничили много тясно помежду си и сме постигали добри резултати на национално и международно равнище“, подчерта той.

Путин счита, че Русия си сътрудничи добре със САЩ по редица въпроси, включително и в областта на борбата с тероризма, както и в Сирия.

„И днес съществуват примери за подобно ефективно сътрудничество между РФ и САЩ, – заяви той. – То се отнася до въпросите за неразпространението на оръжие за масово унищожение, борбата с тероризма, решаването, да кажем, на иранската ядрена програма, химическото оръжие в Сирия и борбата с тероризма“.