Путин: Санкциите ни принуждават да осъществим скок във фундаменталните науки

Ще субсидираме науката с по 15,56 млрд. долара на година до 2020 г., посочи руският държавен глава

Русия трябва да направи скок в развитието на фундаменталните науки, заяви президентът на Федерацията Владимир Путин. Повод за изявлението му станаха санкциите на страните от Запада, които ограничиха достъпа на Москва до модерни технологии заради действията ѝ в Украйна, предаде Ройтерс.

Говорейки на правителствено съвещание в Санкт Петербург, Путин каза, че наложените забрани могат да стимулират Русия да разработва свои собствени технологии.

Вашингтон забрани износа на високотехнологично петролно оборудване за Русия и наложи санкции на руските петролни гиганти, като „Роснефт“, „Лукойл“ и „Газпромнефт“, като забрани на западни компании да им помагат в разработването и експлоатацията на дълбоководни находища, край арктическите брегове, както и на шистови петролни залежи.

Русия, която е вторият световен износител на петрол, разчита на арктическите си петролни залежи, за да поддържа дневния си добив от около 10,5 млн. барела, след като добивите от западносибирските петролни полета вече намаляват. Руската икономика е сериозно засегната от спадането на цените на петрола и растящия натиск върху рублата, което изправя страната пред риск от рецесия.

Президентът на Русия  каза, че Русия няма да реже субсидиите за наука и ще ги държи над нивото от 834 млрд. рубли (15,56 млрд. долара) до 2020 г., както е планирано, въпреки нуждата да се преразгледат бюджетните разходи заради спадащите приходи от износа на петрол и газ. Тази година това са половината от всички руски приходи от износ./БТА