Путин: Само болен човек може да си представи, че Русия ще нападне НАТО

Не се страхувайте от Русия, призовава президентът Владимир Путин в пространно интервю за италианския вестник Corriere della Sera, публикувано в навечерието на визитата му в Италия. Според казаното от Путин идеята, че някой ден Русия би могло да атакува НАТО е лишена от смисъл и няма никакво основание. Някой е заинтересован да подхранва тези страхове. Може би САЩ искат да избегнат сближаването между Европа и Русия, отбелязва Владимир Путин.

„Що се отнася до опасенията на някои държави по повод агресивни действия на Русия – мисля, че само болен човек, и то в съня си, може да си представи, че внезапно Русия ще нападне НАТО“, казва Путин.

По думите му в някои страни се спекулира със страха от Москва. „Американците не желаят сближаване на Русия с Европа. Те искат да съхранят своето лидерство в НАТО, а за това се нуждаят от външна заплаха. Иран е недостатъчен като такава. С кого да плашат тогава?“, пита руският президент.

„Искам да ви кажа: Не трябва да се боите от Русия! Светът се промени. Здравомислещ човек не би могъл да си представи подобен мащабен военен конфликт днес. Имаме си с какво друго да се занимаваме“, казва Путин.

„Никога не сме се отнасяли към Европа като към любовница. Отношението ни към Европа винаги е било сериозно“, казва той в коментар на популярния образ на Русия като предадена от Европа, като отхвърлен любовник.

„Защо Косово да може да се отдели, а Крим – не? В Косово това го реши парламентът, докато в Крим го решиха хората на референдум. В Донецк и Луганск хората гласуваха за независимост, но там ситуацията е друга. Но за да поискаш от населението да остане в състава на Украйна, трябва да му докажеш, че ще живее по-добре, по-надеждно, че хората ще могат да осигурят живота си и бъдещето на децата си“, посочва Путин.

„Прибалтика беше част от енергийната система на СССР и Русия. Сега вече започват да са част от енергийната система на ЕС. Но това ще им струва милиарди. Питаме ги: Имате ли проблеми, нещо да помогнем? А те: Няма проблеми, така решихме, така е по-добре. Колкото до Украйна, тя по никакъв начин не би могла да стане част от енергийната система на Европа“, казва руският президент в коментар на енергийната интеграция на балтийските страни в ЕС.

„Гърция е член на ЕС и НАТО, намира се в Еврозоната. Русия и Гърция имат исторически много близки и партньорски отношения. Ние уважаваме суверенния избор на гръцкия народ, без значение в какви съюзи и зони се намира страната. А какво ще стане, не знаем. Но както сега говорят у нас, че и на кафе гадаят, мисля, че това е неправилно и даже вредно както за гръцката, така и за европейската икономика“, отбелязва Путин в отговор на въпрос за ситуацията в Гърция.

„Да, смятам себе си за щастлив човек. Бог така е устроил живота ми, за нищо не съжалявам. В работата си се ръководя от интересите на руския народ. Най-важното е да си честен към себе си и към хората, които са ти поверили тази работа“, казва Путин в края на интервюто.