Путин: РФ ще продължи да развива демокрацията, усвоила урока от съветското еднопартийно управление

Русия ще продължи да развива демократичните институции, но в тази сфера не може да има еднакви клишета за различните страни. Това заяви руският президент Владимир Путин в интервю за немското издание Bild, коментирайки критиката по отношение на демокрацията и спазването на човешките права в Русия, предаде ТАСС.

„Ние си научихме урока след едноличното управление от страна на една политическа сила – Комунистическата партия, КПСС. Затова, разбира се, отдавна сме направили своя избор и ще развиваме демократичните институции в страната. 77 партии в Русия могат да вземат участие в парламентарните избори. Върнахме се към директните избори за губернатори“, каза руският държавен глава.

„Ние развиваме и ще продължаваме да развиваме инструментите за пряка демокрация, имайки предвид най-различни обществени организации, – продължи Путин. – Но не може да има еднакви клишета в областта на демокрацията – американската, европейската, немската, руската, индийската“.

Като пример за различните подходи в тази област руският лидер посочи страните, в които водеща роля има парламентът. „През цялото време ми казват: колко дълго Вие сте президент. Но в парламентарната система първото лице – ръководителят на правителството – неограничен брой пъти може да го оглавява“, подчерта Путин.

Руският президент напомни и за САЩ, където двама президенти са печелили избори в колегията, макар да са изгубили според общия брой на гласувалите за тях. „Означава ли това, че САЩ не са демокрация? Разбира се, че са“, констатира Путин. „Но това не е единствения и основен проблем. Както ми казваше един от европейските лидери: В Щатите е невъзможно да излезеш на президентски избори без да имаш няколко милиарда долара“, добави руският лидер.

Путин подчерта, че „демокрацията – това е властта на народа и влиянието на народа над властта“ „Сигурно, ние имаме още много проблеми, свързани с това хората да усетят, че реално могат да влияят върху властта, а властта да реагира на исканията им. Ние ще работим над това да усъвършенстваме инструментите си“, заяви президентът на РФ.