Путин: РФ възобнови далечните полети на стратегическата авиация единствено в отговор на действията на НАТО

Преди няколко години Русия прие решение да възобнови далечните полети на стратегическата авиация, тъй като не виждаше от САЩ и НАТО „насрещни стъпки”. Това заяви руският президент Владимир Путин в интервю за немската телевизия ARD.

Според Путин, разширяването на НАТО и приближаването му към границите на РФ съществено е променило геополитическото пространство.

„След 2001 г. имаше две вълни на разширяване на НАТО, напомни той. – През 2004 г. бе извършено разширение за сметка на седем държави – Словения, Словакия, България, Румъния и трите балтийски страни – Естония, Латвия и Литва”. „През 2009 г. още две страни бяха приети в НАТО”, отбеляза Путин, като „това съществено променя геополитическото пространство”.

„Освен това, нараства и броят на базите”, подчерта той. „Нима руски бази са разпръснати из целия свят? Не, базите на НАТО, американските бази са разпръснати по целия свят, включително и близо до нашите граници, и техният брой се увеличава“, каза той. „Съвсем неотдавна бяха приети решения за разгръщането на силите на специалните операции отново в непосредствена близост до нашите граници”, допълни руският президент.

„Вие споменахте за различните маневри и полети на самолетите, движение на кораби и т.н”, обърна се Путин към журналиста. „Така ли е или не?”. „ Да, така е”, призна той.

„След 1992 г. ние приехме решение за прекратяване на полетите на стратегическата авиация, – напомни Путин. – Тя бе прикована за летището”.

„В същото това време, в продължение на много години нашите американски партньори продължиха патрулирането на ядрените си сили и самолети по предишните маршрути, в това число и в близост до нашите граници, – отбеляза Путин. – И затова преди няколко години, виждайки, че нищо не се случва, и никой не прави „насрещни стъпки”, ние възобновихме далечните полети на стратегическата си авиация”.

Президентът подчерта, че руските учения се провеждат изключително и само в международни води и в международното въздушно пространство.