Путин: Руският народ пое основната тежест в борбата с нацизма

Путин: Руският народ пое основната тежест в борбата с нацизма

Публикувано от:

Основната тежест в борбата с нацизма понесе руският народ. Това заяви руският президент Владимир Путин при посещението си на Еврейския музей и Центъра за толерантност в Москва.

„Разбира се, основната тежест на борбата с нацизма беше поета от руския народ. 70 % от всички бойци на Червената армия и офицери са руснаци. И основните жертви на олтара на Победата са били принесени от руския народ”, каза Путин.

Руският президент подчерта, че трябва да се помни героизмът на представителите на всички националности и да им бъдем благодарни. „И, отбелязвайки тази година 70-тата годишнина от великата Победа, ние отново и отново ще изричаме най-топлите думи на благодарност към нашите скъпи ветерани“, каза той.

Всички опити за пренаписване на историята са недопустими, зад тях често се крие желанието да се прикрие собствения позор и подкрепата на нацистите, заяви още руският президент.

„Подобни престъпления нямат и не могат да имат срок на давност. За тях няма нито прошка, нито забравяне. Всички опити да се премълчат тези събития, да се изкривят и да се пренапише историята са недопустими и безнравствени. Често зад подобни опити се крие желанието за скриване на собствения срам. Срамът на малодушието, лицемерието и предателството, оправдавайки пряката или косвената мълчалива подкрепа на нацистите”, каза Путин.

Той подчерта, че всички исторически факти трябва да бъдат запомнени. В това число, той припомни, че историческите факти свидетелстват за това, че бандеровците и другите колаборационисти са участвали сами в унищожаването на еврейския народ – евреите в Лвов, Одеса и Киев, а прибалтийските нацисти са провеждали етнически чистки.