Путин: Руските контрасанкции срещу Европа и САЩ не са ембарго, а „ответни мерки“

Руският президент Владимир Путин счита за неправилно да се наричат руските контрасанкции по отношение на страните от Европа, САЩ и др. с термина „ембарго“. „Това не е ембарго, а ответни мерки“, направи забележка той на вицепремиера Аркадий Дворкович по време на изказването му на заседание за развитие на селското стопанство, предаде ТАСС.

Дворкович спомена в речта си руските контрамерки, като ги нарече „ембарго“, на което Путин реагира незабавно и поправи терминологията на вицепремиера. Дворкович се съгласи със забележката. „Използвам жаргон“, опита се да обясни той.

Руският президент заяви още, че при решаването на въпроса за отмяната на ограниченията за внос на продукти в Русия ще се обръща внимание на качеството им.

„Ние ще обръщаме внимание в този случай (след решението на въпроса за отмяна на забраната за внос на чужди земеделски продукти) на качеството“, заяви той на заседанието.

Президентът на Националния съюз на производителите на зеленчуци Сергей Королев заяви на съвещанието, че след въвеждането на ограниченията за внос на земеделски продукти от Турция много зеленчукови производители са се препрофилирали от производство на краставици върху отглеждането на домати. При това Королев нарече турските продукти „нискокачествени и небезопасни“.