Путин: Русия ще се бори с всички проявления на нацизма

Руският президент Владимир Путин увери, че Русия ще се бори с всички проявления на нацизма, съобщи ИТАР-ТАСС. „Особена тревога създават възраждащите се идеи на нацизма“, заяви руският държавен глава на среща с представители на международните обществени и религиозни организации. Той благодари на „еврейските общини и обществените организации, които активно и мъжествено, предвид някои ситуации в днешния свят, продължават да се борят безкомпромисно с всяка проява на нацистката идеология“.

„В това отношение ние ви считаме за най-близките съюзници и ви моля и вие да ни смятате за такива“, обърна се Путин към своите гости.

Държавният глава подчерта, че срещата се провежда в навечерието на тъжна дата – трагичните събития през юли 1942 година, когато в Севастопол са били избити хиляди евреи.

По думите на Путин еврейският народ много силно е пострадал по времето на Втората световна война, когато „6 милиона евреи са били унищожени на територията на Съветския съюз и Европа“. Той също подчерта, че представителите на еврейския народ смело са се сражавали против фашизма и са допринесли много за победата. „Трагедията на еврейския народ заема особено място в числото престъпления, извършени от нацистка Германия по времето на войната. В Русия ние чувстваме тази болка като никой друг: над 20 милиона съветски граждани са загинали по времето на Втората световна война“,  подчерта още държавният глава.

Путин сподели своите спомени от посещението на музея в памет на Холокоста в Израел, отбелязвайки, че Музея на толерантността, създаден в Москва, също ярко отразява събитията от Втората световна война. „Искам да ви уверя в това, че ние в Русия винаги ще помним трагедията, винаги ще пазим паметта за загиналите и винаги ще правим така, че да не допуснем повторение на такава трагедия в бъдещето“, каза Путин.

На срещата с представителите на международните обществени и религиозни организации държавният глава се съгласи с тяхното мнение, че „е нужно не просто да си глупав, а направо нагъл, за да отричаш това, което е било“.

„За съжаление, тази наглост също, както и преди 70 години, често достига своите цели“, – призна руският лидер. Той цитира думите на Гьобелс: „колкото по-невероятна е лъжата, толкова по-бързо ще повярват в нея“. „Той е постигнал своето, бил е талантлив човек“, заяви Путин.

Президентът счита, че „и днес тези, които изменят историята, които се стараят да принизят заслугите на тези, които са унищожили нацизма, сменяйки даже местата на престъпниците и жертвите – те действат точно по тази логика: колкото е по-невероятна лъжата, толкова по-бързо ще и повярват“. Путин заяви, че трябва да се направи всичко нужно, за да бъде спряна тази престъпна практика.