Путин: Русия ще отстоява своята безопасност «последователно и твърдо»

Руската военна доктрина остава отбранителна, въпреки ръста на активността на НАТО в Източна Европа. При това Русия ще отстоява своята безопасност «последователно и твърдо», заяви президентът на Русия Владимир Путин на разширеното заседание на колегията в Министерството на отбраната.

«Нашата военна доктрина не се променя, тя носи изключително отбранителен характер, но своята безопасност ние ще отстояваме последователно и твърдо», заяви руският държавен глава.

Путин напомни, че обстановката около Русия не става по-лека. «Вие знаете за създаването на многопластовата система на САЩ за противоракетна отбрана, също така нарасна и активността на НАТО, в това число и в Европа, а най-вече в Източна Европа», отбеляза Владимир Путин.

«Русия, както винаги, ще отстоява последователно своите интереси и своя суверенитет, ще се стреми да укрепва международната стабилност, ще призовава за равностойна безопасност на всички държави и народи», каза Путин.

«През 2015 година в състава на стратегически ядрени сили ще влязат над 50 междуконтинентални балистични ракети. Представяте ли си, за каква мощна сила става дума?», отбеляза руският президент. Сред приоритетните задачи на РФ в близко бъдеще, той посочи «развитие на всички съставляващи стратегически ядрени сили». «Тези сили са най-важният фактор в поддръжката на глобалното равновесие и фактически изключват възможността за едромащабна агресия срещу Русия» , подчерта върховният главнокомандващ.

Също така Путин отбеляза, че «предстои продължаване на осъвременяване на стратегическата авиация, а в бойни дежурства ще бъдат включени подводни ракетоносачи «Владимир Мономах» и «Александър Невски».

«В средносрочен план (до 2021 година) на въоръжените сили е необходимо да бъдат предоставени напълно модернизирани ядрени сили за наземно базиране», каза Путин.

Освен това, по думите му, необходимо е «да се модернизира целият парк на ракетоносачи Ту-160 и Ту-95 МС, както и  да се разработи нов стратегически бомбардировач ново поколение». Путин заръча на Министерството на отбраната да предостави през декември 2015 година утвърден план на отбраната за 2016-2020 г.г.

„Искам да обърна вниманието ви към следващи приоритетни задачи. Първо – приключване на разработките по плана на отбраната за 2016-2020 г.г.”, поясни Путин. Също така той припомни, че през текущата година са били «внесени корекции в закона за отбраната, а също са били подготвени изменения във военната доктрина».

«На тяхна основа, предвид утвърдения на 26 ноември 2014 г. план за защита, трябва да бъдат разработени документи за краткосрочно, средносрочно и дългосрочно планиране», – каза върховния глава на Руската Федерация.

На свой ред, министърът на отбраната на РФ Сергей Шойгу представи планове за превъоръжаване през следващата година. Планира се, да бъдат превъоръжени със система С-400 «Триумф» три зенитни ракетни полка през 2015 година.

В момента в Подмосковието са разгърнати четири полка С-400, а още 3 са разположени в Балтика, Находка и в Южния военен окръг. Скоро полкът на най-новата руска система, без аналози в света, също ще се разположи  на Колския полуостров.

Освен това, през 2015 година Сухопътните  войски трябва да получат два бригадни комплекта рекетни комплекси „Искандер-М“, 701 бойни бронирани машини и 1545 автомобили с многоцелево предназначение. ВВС и Морската авиация трябва да получат 126 нови самолета и 88 хеликоптера. В бойния състав на ВМФ, Шойгу настоя, да бъдат въведени многоцелеви подводни лодки и 5 бойни надводни кораби.

Припомняме, че днес президентът на Русия обсъди с членовете на Съвета за безопасност отбранителната доктрина на Руската Федерация.