Путин: Русия ще изстрелва свръхтежките ракети от новия космодрум „Восточни“

Руският президент Владимир Путин заяви, че от космодрума „Восточни“ в бъдеще е възможно да бъдат изстрелвани ракети от свръхтежък клас.

„В бъдеще планираме да използваме космодрума за реализирането на програми за пилотирани полети, изстрелване на ракети-носители от тежък, а вероятно и от свръхтежък клас“, заяви руският президент, като добави, че изстрелването на свръхтежки ракети ще зависи от икономическата целесъобразност на това направление.

След като огледа стартовия комплекс, Путин оцени мащабите на съоръжението, като ги нарече „грандиозни“.

На стартовия комплекс пред държавния глава бе демонстрирана мобилната кула за обслужване – съоръжение, позволяващо провеждането на работа по подготовка за изстрелване на ракета-носител в усложнени климатични условия. Кулата е с височина 52 м и теглото 1600 т., като тя се състои от седем нива. Използването й позволява значително да се увеличи безопасността за персонала при подготовката на ракета-носител за изстрелване.

Путин разгледа и командния пункт, „мозъка“ на космодрума, откъдето ще се координира стартирането на ракетите. Командният пункт е оборудван с най-модерно оборудване, работата на което осигуряват 67 км различни кабели. В същото време обаче, самата система за управление е значително опростена и се състои буквално от няколко копчета. Това също има за цел да опрости работата на специалистите на командния пункт.

„Восточни“ ще се превърне в първия национален космодрум с гражданско предназначение и ще позволи гарантирането на независим достъп на Русия в космическото пространство. В момента пилотираните полети могат да се осъществяват само от наетия от Казахстан космодрум Байконур. Новата стартова площадка дава възможност да се провеждат пускове в близкия и далечния космос на пилотируеми и товарни кораби, спътници с различно предназначение и автоматични междупланетни станции. За всички стартове ще бъде използвано екологично чисто гориво на основата на керосин и течен кислород.

Първият камък на мястото на основаването на космодрума „Восточни“ е положен на 28 август 2010 г. в присъствието на Владимир Путин, който тогава заема поста премиер на Русия. Подготвителните строителни дейности започват през септември 2011 г., а тези по създаването на инфраструктурата и технологичните обекти – в началото на 2012 г.

Първият пуск на ракета от новия космодрум се очаква да бъде през пролетта на следващата година.

Общо ще бъдат построени над 500 сгради и съоръжения (от тях 10 технически и осигуряващи площадки), включително летище с 4,5 км писта и заводи за производство на горивни компоненти.