Путин: Русия ще използва въздушното пространство над Каспийско море за борба срещу ИД дотогава, докато не бъдат наказани виновните за терористичните актове

Руският президент Владимир Путин заяви, че Русия ще използва въздушното пространство над Каспийско море за борба с „Ислямска държава“ дотогава, докато не бодът наказани виновните за терористичните актове. Това той заяви на 23 ноември на среща с президента на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов в Техеран.

Двамата президенти са обсъдили въпросите за сигурността на въздушното пространство над Каспийско море. „Предполага се, че нашите казахстански колеги са много обезпокоени от въпросите, които се случват над Каспийско море, това е свързано и с военните въпроси“, каза Бердимухамедов на срещата си с Путин, която се проведе в рамките на форума на страните-износителки на газ в Техеран.

„Що се отнася до притесненията на нашите приятели в региона във връзка с използването на въздушното пространство над Каспийско море, нашите казахстански приятели не са ни споменали нищо, но ние ще имаме това предвид. Ние разбираме, че има неудобства, но всички знаем, че усилията, които предприема Русия в борбата с тероризма, са бреме преди всичко за самата Русия. Терористичните организации като т.нар. „Ислямска държава“ и подобни, не щадят никого, извършват зверства, не щадят в това число и гражданския съд“, заяви Путин.

„Затова, ако се създават някакви неудобства, то те, разбира се, трябва да бъдат минимизирани… Но имайки трагичния опит, свързан с нашия самолет, ние ще правим това, докато смятаме, че е нужно, за да накажем виновните“, подчерта Путин.