Путин: Русия ще бъде принудена да реагира на системата за ПРО на САЩ в Румъния

Русия ще бъде принудена да реагира на въвеждането в строй на система за ПРО на САЩ в Румъния. Това заяви руският президент Владимир Путин в петък след края на срещата му с гръцкия премиер Алексис Ципрас, предаде РИА Новости.

„Отразяват се негативно. Няма и по какъв друг начин да се отразят, защото навремето САЩ в едностранен ред напуснаха Договора за противоракетна отбрана и, де факто, започнаха да подкопават фундаменталните основи на международната сигурност”, каза Путин.

Той добави, че в момента е направена още една стъпка и припомни, че Русия от началото на текущия век настойчиво повтаря, като мантра, едни и същи неща: „Ще бъдем принудени да реагираме на това”.

„Никой не ни чува. Не искат да водят преговори с нас. Освен общи фрази ние нищо друго не чуваме. А общите фрази се свеждат до това, че това (системата) не е насочена срещу Русия, че не заплашва сигурността на Русия. Напомням, че първоначално се говореше за предотвратяване на заплахата от Иран, ставаше дума за иранската ядрена програма. Сега къде е иранската ядрена програма? Няма я. Самите САЩ бяха инициатора на подписването на договора с Иран. Иранската ядрена заплаха не съществува, но противоракетната отбрана на САЩ в Европа се създава”, каза Путин.

Говорейки за разширяването на ПРО в Европа руският президент отбеляза, че докато Русия не види ракети в съседни територии, никакви действия от нейна страна няма да последват.