Путин: Русия счита за шантаж натиска на САЩ върху Франция заради „Мистрал“

Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че Русия знае за натиска на САЩ над Франция заради корабите „Мистрал”, и смята това за шантаж, съобщи РИА Новости.

„Ние знаем за натиска, който нашите американски партньори оказват на Франция с цел да не доставят „Мистрал” на Русия. И дори знаем, че са намеквали ако корабите не бъдат доставени, тихомълком ще бъдат отменени санкциите над банките, във всеки случай ще ги минимализират. Какво е това, ако не шантаж? Може ли така да се работи на международната сцена”, пита Путин в изказване пред руски дипломати.

Договорът за построяването на вертолетоносачи от типа „Мистрал“ за Военноморския флот на Русия на стойност 1,12 млрд. евро е подписан през юни 2011 г. в Санкт Петербург. Той предвижда построяването първоначално на два кораба във френската корабостроителница в Сен Назер. Първият кораб „Владивосток“ е спуснат на вода и по план трябва да бъде предаден на руския флот в края на годината, а вторият – „Севастопол“ – през 2015 г. Въпросът за построяването на третия и четвъртия „Мистрал“ трябва да бъде решен след резултатите от експлоатацията на „Владивосток“ и „Севастопол“.

Вертолетоносачите от типа „Мистрал“ са с водоизместимост 21 хил. тона, с максимална дължина на корпуса 210 м, скорост – до 18 възела, далечина на плаване – до 20 хил. мили. Числеността на екипа на вертолетоносача е 170 души, на борда допълнително могат да бъдат приети 450 души. Авиационната група включва 16 вертолета, шест от които могат да бъдат едновременно разположени на полосата за излитане и кацане. Товарната палуба на кораба може да побере над 40 танка или 70 автомобила.