Путин: Русия субсидира Украйна с $35,4 млрд заради намалената цена на газа

Русия оценява финансовата помощ, която е оказала на Украйна за сметка на понижената цена на газа, на стойност $35,4 млрд за последните четири години, се казва в писмото, което руският президент Владимир Путин е изпратил на 18 лидери на европейски държави, включително България, предаде INTERFAX.RU.

„През последните четири години Русия е субсидирала украинската икономика като предлагаше занижени цени за природния газ, възлизащи на общо 35.4 млрд. Долара”, се казва в писмото.

Путин подчерта още, че формулата на цената на газа , фиксирана в договора от 2009 г., не е променяна оттогава и Украйна е плащала за гориво в съответствие с тази формула.

Руският президент отбеляза, че такава значителна поддръжка на икономиката на Украйна не е оказвал никой друг, освен Русия. „А какво да кажем за европейските партньори? Вместо да предложат на Украйна реална подкрепа, те говорят за деклариране на намерения“, добави Путин.

Причина за кризата в украинската икономика

В писмото си към европейските лидери Путин отбеляза, че кризата в украинската икономика в голяма степен е предизвикана от дисбаланса в търговията със страните-членки на ЕС, което се отразява и на договорните задължения на Украйна за доставка на руски газ.

„ЕС използва украинската икономика като източник на хранителни суровини, метали и минерални ресурси, а в същото време – като пазар за своите висококачествени стоки (машиностроене и химикали), създавайки по този начин търговски дефицит от над 10 млрд. долара.“, отбеляза руският президент.

Според него, Русия „не е длъжна и не може сама да носи бремето на поддръжката на украинската икономика, като й предоставя отстъпки за газа и й прощава дълговете” и, по такъв начин, „фактически плаща със свои субсидии дефицитът в търговията на Украйна и страните-членки на ЕС”.

Във връзка с това, Путин предупреди, че ако неизплащането на дълга от страна на Украйна продължи, Русия ще бъде принудена да предприеме „крайни мерки” –предплата за доставката на газ.

В писмото си Путин упреква европейските партньори в нежелание да участват в действията по разрешване на икономическата криза в Украйна съвместно с Русия.