Путин: Русия разполага със средства за обезпечаване на националните  си интереси

Путин: Русия разполага със средства за обезпечаване на националните си интереси

Публикувано от:

Външната политика на Русия трябва да бъде миролюбива, но тя разполага с различни методи и средства за обезпечаване на своите национални интереси, в това число и на въоръжените сили. Това заяви вчера президентът на Русия Владимир Путин на срещата в Ялта с депутатите от Държавната Дума, предаде РИА Новости.
«Външната политика на Русия трябва да бъде миролюбива», каза Путин и добави, че Русия, както и всяка друга голяма, мощна и суверенна държава, разполага с различни методи и средства за обезпечаване на националните си интереси, в това число и с помощта на въоръжените сили.

По думите на руския президент, програмата за развитие на въоръжените сили на Русия е планирана до 2020 – 2021 години и е насочена към създаване на ефективни, съвременни и компактни въоръжени сили.

«Става дума за самото съвременно оръжие, за такива настъпателни и отбранителни системи, с които не разполагат други армии в света». И ние ще зарадваме с още идеи нашите партньори, както и с реализирането на тези идеи», каза Путин.

Той поясни, че някои руски съвременни образци вече са познати в света, а някои ще бъдат представени, когато му дойде времето. Владимир Путин подчерта, че Русия не се стреми към милитаризацията на икономиката и използване на военни сили при провеждане на външната си политика.

«Това не е милитаризация, но сериозен импулс за развитие на военна промишленост. Това не е панацея и ние нямаме намерение, както някои хора, да подхождаме към всичко с бръснач и да го размахваме пред света. Обаче, всички трябва да знаят, че в нашия арсенал също има такива средства», поясни руският президент.