Путин: Русия няма да участва във военни операции в Сирия, но ще помогне на Асад

Русия към днешна дата не планира да участва във войскови операции на територията на Сирия или други държави, заяви руският президент Владимир Путин.

„Русия няма да участва в никакви войскови операции на територията на Сирия или в други държави, във всеки случай засега не планираме това. Но мислим върху това, как да повишим интензивността на работата си и с президента Асад, и с нашите партньори в другите страни“, каза Путин в интервю пред американския журналист Чарли Роуз за телевизиите CBS и PBS в навечерието на участието си в 70-тата сесия на Общото събрание на ООН.

Путин заяви, че руското присъствие в Сирия към днешна дата се изразява в доставките на оръжие на сирийското правителство, в обучаването на персонала и оказването на хуманитарна помощ на сирийския народ.

„Ние изхождаме от Устава на ООН, тоест от основополагащите принципи на съвременното международно право, съгласно което една или друга помощ, включително и военната, може и трябва да се оказва изключително на легитимните правителства на страните, с тяхното съгласие или по тяхна молба, или по решение на Съвета за сигурност на ООН. В дадения случай ние имаме работа с молба на сирийското правителство да им окажем военно-техническа помощ, което ние и правим в рамките на напълно легалните международни договори“, подчерта руският лидер.