Путин: Русия няма да се намесва в избора на Украйна

Президентът на Русия Владимир Путин започна изявлението си на форума «Селигер-2014» в Тверска област с темата за Украйна, съобщи ИТАР-ТАСС.

Путин заяви, че Русия няма да се намесва в избора на Украйна за модела на държавност. «Нашите украински партньори, не разбирам защо, толкова много се страхуват от федерацията, но това е тяхно право. Ние разбира се, в никакъв случай няма да се намесваме», категоричен бе руският президент.

Владимир Путин призова Запада да осъзнае, че украинските власти не могат да установят ред в страната си, както и да накара Киев да започне преговори с югоизточна Украйна.

«Необходимо е да се обсъди, какви права ще има народа на Донбас, Луганск и целия югоизток на Украйна в рамките на съвременни цивилизовани правила. Всичко това трябва да бъде формулирано въз основа на законни права», смята президентът на Русия.

Путин опроверга предположенията, че Русия уж е «подтиквала» кандидатурата на Янукович за поста на президент на Украйна. «Никъде не сме «пробутвали» и прокарвали кандидатурата на Виктор Янукович за президент», категорично заяви руският лидер.

По думите му, Русия винаги е подкрепяла действащата власт в други държави, за разлика от САЩ, които винаги поддържат опозицията.

В отговор на въпроса за присъединяването на Крим към РФ, Путин изрази мнение, че решението за признаване на Крим в света ще дойде бавно и трудно. При това, той изрази увереност, че Русия ще направи всичко възможно, за да предотврати възникващите с това проблеми за жителите на полуострова.

Също така, Путин съобщи, че на срещата в Минск, украинският президент Петро Порошенко е уверил руския президент, че задържаните руски десантчици, ще бъдат освободени и предадени на Русия(каквото и стана).

Владимир Путин изрази мнение, че опитите на украинските военни да излязат от обкръжение в югоизточна Украйна, без да използват предложените им хуманитарни коридори, са огромна грешка, която ще доведе до много безсмислени жертви. Путин напомни, че голяма част от украинските подразделения, които в момента се намират в обкръжение са без вода и храна от няколко дни – дайте им възможност да си тръгнат», категоричен е Путин.