Путин: Русия няма да ограничава достъпа до интернет

Русия няма намерение да ограничава достъпа до интернет, да го поставя под пълен контрол. Този въпрос дори не се разглежда, заяви руският президент на заседанието на Съвета за сигурност на Русия по въпроса за противодействието на заплахите в информационната сфера, предаде ИТАР-ТАСС.

Проблемите на функциониране на руския сегмент на интернет и като цяло на информационната сигурност станаха актуални на фона на изострените отношения между Русия и редица западни страни, заради събитията в Украйна.

Въведените срещу Москва санкции отново накараха руските власти да форсират замяната на вноса, включително и в сферата на интернет технологиите, с оглед на това, че включването на потребители от Русия към глобалната мрежа в момента е под контрола на американски компании.

„Редица страни се опитват да използват доминиращото си положение в глобалното информационно пространство за постигане не само на икономически, но и военнополитически цели“, смята руският президент Владимир Путин.

По думите му регистрирано е постоянно нарастване на атаките срещу руските информационни ресурси. „Трябва да кажа, че в последно време, за половин година броят на атаките се е увеличил в пъти. Просто е несъпоставимо дори с миналата година”, – отбеляза държавният глава.

При това Путин допълни, че методите, средствата и тактиката на тези атаки постоянно се усъвършенства. „А интензивността им пряко зависи от текущата международна обстановка”, – каза още президентът.