Путин: Русия няма да доставя газ на Украйна без предварително заплащане

Русия няма да доставя газ на Украйна без предварително заплащане, а такова има само за 3-4 дни. Подобна ситуация ще създаде заплаха за транзита на газ в Европа, заяви руският президент Владимир Путин.

“Газпром” изпълнява изцяло задълженията си по договора за доставките на газ на Украйна и ще продължи да прави това, увери Путин, но подчерта, че ако не постъпи необходимото предплащане от украинска страна в срок, доставките на газ ще бъдат прекратени.

Според досега предплатената сума, доставките на газ могат да стигнат за още три-четири дни. Ако в “Газпром” не постъпи предплащане в съответствие с договора и допълненията към него, доставките ще спрат. Разбира се, това може да създаде известна опасност за транзита на газ в Европа, е заявил Путин. В същото време той изрази надежда, че до крайни мерки няма да се стигне.

Няма никакво нарушение на газовия договор с Украйна от страна на “Газпром”, още веднъж подчерта руския президент. Той сравни откъсването на ДНР и ЛНР от газоснабдяването на фона на тежката хуманитарна ситуация с “геноцид”.

Путин говори на пресконференция в Ново Огарьово след края на преговорите си с президента на Кипър. / БНР