Путин: Русия и Финландия се договориха да въведат временни ограничения на границата

Русия и Финландия се договориха за въвеждането на временни ограничения на границата на два пункта за граждани на трети страни. Това заяви руският президент Владимир Путин във вторник на пресконференция след преговорите с финландския си колега Саули Нийнистьо, предаде ТАСС.

„В хода на днешните преговори предметно се спряхме на темата за граничното сътрудничество. Господин президентът обърна специално внимание на трансграничната миграция, която силно се изостри в последно време. Бих искал да ви информирам, че ние окончателно се договорихме за въвеждането на временни ограничения на два пропускателни пункта на руско-финландската граница – Сала и Лот“, каза Путин.

Руският лидер подчерта, че „тези ограничения ще засегнат гражданите на трети страни, но по никакъв начин няма да повлияят на руско-беларуското сътрудничество в рамките на Съюзната държава и Финландия“. Путин добави, че счита за важно постижение договореностите между руската миграционна служба и финландското МВР. Тези споразумения са били фиксирани по време на срещата между двамата президенти в Меморандума за разбирателство и ще бъдат посветени на информационния обмен между руските и финландските партньори.

Федералната миграционна служба (ФМС) на Русия и МВР на Финландия подписаха Меморандум за разбирателство в областта на миграцията, съобщи руският президент.

Путин добави, че Русия разбира безпокойството на Финландия във връзка с мигрантския поток и възнамерява да работи в партньорски режим над този проблем.

„Разбираме притеснението на финландските ни приятели във връзка с проблема с притока на мигранти и ще работим заедно в абсолютен партньорски режим“, отбеляза той.

Финландският президент на свой ред покани Путин да посети Финландия. „Искам да ви благодаря сърдечно и да ви поканя във Финландия в удобно за вас време“, каза Нийнистьо.