Путин: Русия е против всякакви прояви на геноцид

Русия се обявява срещу всякакви прояви на геноцид и призовава световната общност да им се противопоставя. Това написа Владимир Путин в приветствието си към участниците в днешната възпоменателна вечер в Москва „Свят без геноцид“, предаде ТАСС.

„Позицията на Русия е била и продължава да е обективна и последователна: не може да има оправдания за масово унищожение по национален признак“, отбеляза Путин.

„Международната общност е призвана да направи всичко, за да не се повторят никога и никъде подобни злодеяния“, подчерта Путин, като напомни, че 24 април ще се отбелязва тъжната годишнина, свързана с геноцида срещу арменския народ – „едно от най-страшните и драматични събития в историята на човечеството“.

Новите поколения арменци и другите народи от региона трябва да живеят в мир и съгласие и да не познават „ужасите, до които водят разпалването на религиозна вражда, агресивният национализъм и ксенофобията“, каза руският президент.

„Сто години по-късно прекланяме глави пред паметта на всички жертви на тази трагедия, която в нашата страна винаги са възприемали като собствена болка и беда“, отбеляза Путин.

Източник: Dir.bg