Путин: Русия е отворена за създаването на нова система за международна сигурност

Руският президент Владимир Путин призова всички страни да се сплотят в борбата с международния тероризъм. Той го сравни с появата на нацизма преди Втората световна война, предаде ТАСС.

„Какъв урок още е нужен (освен Втората световна война), за да се оставят днес старите и раздърпани идеологически разногласия и геополитически игри и да се обединим в борбата срещу международния тероризъм?“, зададе риторичен въпрос руският президент по време на заседание на Държавната дума. „Опасността от разпространение на тази обща заплаха расте пред очите ни“, допълни той.

„Трябва да се създаде съвременна, извънблокова и равна за всички държави система за колективна сигурност“, убеден е Путин. „Русия е отворена за обсъждане на този изключително важен въпрос и неведнъж е заявявала готовността си за диалог, но до този момент ние отново, както бе и в навечерието на Втората световна война, не виждаме положителна ответна реакция“, заяви руският президент.

По думите му НАТО право точно обратното – „усилва агресивната си риторика и агресивните си действия“ в близост до руските граници. „В тези условия ние сме длъжни да отделим специално внимание на решаването на задачите, свързани с увеличаването на отбранителната способност на страната ни“, подчерта той.

Днес, когато в Русия отбелязват Деня на памет и скръб, Путин припомни, че Втората световна война е започната от нацистите. „Тяхната идеология на омраза, сляпа вяра в собствената им изключителност и непогрешимост и стремежа към световно господство доведоха до най-голямата трагедия на 20 в.“, заяви руският лидер. „Основният урок от изминалата война е известен: тя е можело да бъде предотвратена. Изисквало се е просто своевременно и твърдо да бъдат обуздани неконтролираните нацисти и съучастниците им“, заяви Путин.

Той подчерта, че на преките предложения на Съветския съюз за колективна отбрана „следваше или пряк отказ, или тези предложения просто се забравяха“. „Ръководството на някои западни страни предпочете политиката на сдържане на СССР, стремейки се да го постави в условия на международна изолация“, каза руският президент.

„Реалната страшна глобална заплаха обаче тогава изхождаше от нацизма. Неговата опасност бе подценена – видяха я и не поискаха да признаят, че в тази заплаха се заражда и укрепва престъпен режим“, заяви още Путин. „Световната общност не прояви бдителност, воля и сплотеност, за да не допусне войната и да запази милионите човешки животи“, каза той.