Путин: Русия е готова ефективно да отвърне на терористични и всякакви други заплахи за страната

Разположените в Сирия терористи планират да дестабилизират нови региони. Това заяви руският президент Владимир Путин по време на прием в чест на висшите офицери, назначени на командни постове.

„Създавайки плацдарм в Сирия и редица други страни в Близкия изток, терористите изграждаха и продължават да градят планове за разширяване на разпространението, за дестабилизиране на цели региони, – подчерта той. – Вербуваха и продължават да вербуват в редиците си бойци от много държави, включително и, за съжаление, от Русия и страните от ОНД“.

Путин припомни, че Русия е започнала операцията в Сирия в качеството на превантивна мярка. Държавният глава отново подчерта, че военната помощ, която РФ оказва на тази страна изцяло съответства на военната доктрина на Русия и на международното право.

„В резултат от операцията бе потвърдено, че Русия е готова адекватно и ефективно да отвърне на терористични и всякакви други заплахи за страната“, каза руският президент.

Путин благодари за храбростта на руските военни, участващи в операцията в Сирия.

Той поиска от ФСБ по-активно да работи върху разкриването на връзките на руските бойци с международните терористи.

„Изключително важно е да се разкрият връзките на руските бойци с международните терористични групировки и техните покровители“, заяви той по време на церемонията по представянето на висшите офицери, назначени на командни длъжности.

Руският държавен глава отбеляза, че сътрудниците на ФСБ на Русия през тази година са предотвратили 20 престъпления с терористична насоченост. По време на спецоперациите са ликвидирани 112 терористи, сред които 26 водача. Задържани са над 560 члена на бандитски формирования.

Путин благодари на сътрудниците на ФСБ за добре свършената работа. Той отбеляза, че на фона на нестабилната обстановка в света борбата с тероризма вътре в Русия става все по-актуална. „Трябва и в бъдеще да действаме толкова енергично и ефективно“, подчерта държавният глава.