Путин: Русия е готова да предложи на страните от АСЕАН проекти за АЕЦ от ново поколение

Руският президент Владимир Путин заяви, че Русия е готова да осигури нарастващите потребности на страните от АСЕАН от енергоресурси и да строи в региона атомни електрически централи от ново поколение, предаде ТАСС.

„Сътрудничеството в горивно-енергийния сектор може да бъде изведено на ново равнище“, заяви руският президент по време на срещата на ръководителите на делегациите на срещата на върха с представители на деловия форум на АСЕАН.

„Страните от АСЕАН изпитват нарастваща потребност от въглеводороди и електроенергия. Русия е готова да удовлетвори това нарастващо търсене на дългосрочна основа, доставяйки енергоносители. Готова е да предложи проекти за атомни електрически централи от ново поколение. Имаме готовност да работим и в сферата на електроенергетиката в широкия смисъл на думата“, каза Путин.

Перспективно изглежда също и сътрудничеството в областта на транспорта, заяви още руският лидер. „Руският бизнес проявява интерес към участието в строителството на съвременни железопътни пътища, както например правим това днес в Индонезия, където вече се реализира проектът на остров Калимантан, при който инвестициите достигат общо 1,9 млрд. долара“, заяви Путин.