Путин: Русия е готова да обърне нова страница в отношенията със САЩ

Руският президент Владимир Путин определи разговорите с американския си колега Доналд Тръмп като приятни и добронамерени, но изрази съжаление за недостатъчното време за обсъждане на целия комплекс от руско-американските отношения, предаде ТАСС.

След края на срещата на върха на АТИС журналист зададе на Путин въпрос дали е изпитал лично навика на президента на САЩ за силно ръкостискане. Руският президент заяви, че не познава навиците на Тръмп и двамата не се познават добре. „Но президентът на САЩ се държи изключително коректно и доброжелателно“, подчерта руският държавен глава, определяйки диалога с американския си колега като нормален. Тръмп е „възпитан човек, приятен в общуването и при съвместна работа“, добави Путин. „За съжаление, имаме малко време, засега не успяваме да поговорим по-подробно за целия комплекс от нашите отношения, а има какво да се обсъди – и в сферата на сигурността, и в сферата на икономическите взаимодействия, които днес са практически нулеви“, заяви той.

Без съмнение трябва да се намери възможност за провеждане на руско-американски преговори, включително на равнище президенти, подчерта Путин. Според него причината да не бъде организирана среща между двамата президенти в кулоарите на срещата на АТИС, са протоколни формалности и различията в графика им на работа. „Не се е случило нищо страшно“, увери той.

Русия е готова да обърне нова страница и да развива приятелски отношения със САЩ, но трябва да се решат старите проблеми в областта на сигурността, включително за договорите за ограничаване на стратегическите нападателни оръжия (СТАРТ) и за ракетите със среден и малък обсег, заяви Путин.

„Вижте, ние сме сключили Договор за ограничаване на стратегическите нападателни оръжия (СТАРТ-3). Когато се сключваше този договор аз не бях президент на Русия и президентът Тръмп не участваше в подготовката на този документ, но той съществува“ и някои въпроси трябва да бъдат обсъдени, подчерта руският президент.