Путин: Русия винаги ще защитава сънародниците си зад граница, в това число и в Либия и Сирия

Русия винаги ще защитава сънародниците си зад граница, в това число в Йемен, Либия и Сирия, увери руският президент Владимир Путин, предаде ТАСС.

„Хората, по различни причини оказали се извън пределите на Русия, трябва да бъдат напълно сигурни: ние винаги ще защитаваме интересите ви, – заяви той на Световния конгрес на сънародниците. – Още повече в трудни и кризисни ситуации. Такива, като в Либия, Сирия или Йемен“.

Руският президент подчерта, че надеждната защита на сънародниците от всякакви форми на дискриминация остава основна задача за Русия. Путин поясни, че става дума за гарантирането на ключови права като изучаването на родния език и съхраняването на културните и духовните традиции. По думите на президента, голяма принос в това има Фондацията за подкрепа на сънародниците, живеещи извън страната. От 2012 г. насам тя е реализирала близо 300 проекта в 42 страни по света, като помощ са получили около 40 хил. души.

Путин заяви също, че Русия ще продължи реализацията на държавната програма за съдействие на доброволното преселване на сънародниците в родината, както и на съответните регионални програми. Той припомни, че само по държавната програма в Русия са се преселили повече от 367 хил. души, сред които 130 хил. от Украйна. Руският държавен глава призна, че в тази работа „има още много проблеми“, но за разрешаването им е изключително важна „обратната връзка“ и оценката на самите сънародници.

Планира се разширяването на възможностите на различните технологии, облекчаващи работата със сънародниците, като към тях се отнася и създаването на единен достъпен информационен ресурс, където да е възможно получаването на консултативна помощ по широк кръг от въпроси, каза още Путин.

„Ние продължаваме да бъдем истински близки помежду си. Убеден съм, че където и да се намирате, историческата родина винаги ще бъде за вас надеждна опора“, заяви руският президент.