Путин: Русия вече няма да доставя газ на Украйна назаем

Русия вече няма да доставя на Украйна газ назаем. Това заяви руският президент Владимир Путин в петък по време на пресконференция в Милано, предаде РИА Новости.

„Назаем Русия вече нищо няма да доставя – за това е необходима определена потребителска дисциплина”, поясни Путин пред журналисти.

Руският държавен глава припомни, че Русия е предоставила на Украйна кредит в размер на 3 млрд. долара в края на миналата година, а за последните два месеца от този срок украинската страна е задлъжняла с 1,4 млрд. „Тази цифра е безспорна. По повод на доставките от миналата година – никой не спори. Но и никой не иска да плати”, допълни той.

Владимир Путин заяви, че с украинските партньори е постигнато споразумение за условията по възобновяването на доставките на газ за страната, поне за зимния период, но въпросът откъде Киев ще се сдобие с необходимите средства, остава отворен.

„Ние се договорихме с украинските партньори за условията по възобновяването на доставките на газ за Украйна поне за зимния период и съгласувахме всички параметри на това споразумение. Въпросът е в плащането”, заяви руският президент пред журналисти.

Както руският енергиен министър Александр Новак по-рано съобщи, Украйна е съгласна да плаща за газ през зимата по 385 долара за хиляда кубически метра. Украинската страна също така е съгласна на предплата. Киев и Москва предварително са съгласували графика за погасяване на газовия дълг и в момента въпросът е в източника на финансиране, отбелязва още министърът.

На състоялите се на 26 септември тристранни преговори на министрите Украйна, Русия и ЕС обсъдиха „зимния план”, предвиден за периода до края на март. Според този план, тази година Киев ще погаси 3,1 млрд. долара от дълга си за руския газ, а „Газпром” ще достави на Украйна 5 млрд. кубически метра синьо гориво на цена от 385 долара за хиляда кубометра. При това, Русия настоя 2 млрд. от дълга да бъдат погасени преди началото на доставките.