Путин разчита на нов етап за военно сътрудничество с Таджикистан

Президентът на Русия Владимир Путин разчита да завърши един етап и да започне нов за военно сътрудничество с Таджикистан. „Радвам се, че имам възможност да се срещна, разговарям и обсъдя текущите задача, както и да завърша и сложа точка“, заяви Путин на срещата с президента на Таджикистан Емомали Рахмон, съобщи ИТАР-ТАСС.

Путин поясни: „Като казвам “завършвам и слагам точка“, имам предвид всичко, което е свързано с руската военна база. Това разбира се, не е никакъв завършек, а в известна степен – начало на нов етап за сътрудничество – по-дълбоко, по-основателно и по-стабилно“.

„Днес слагаме точката по създаването на руската военна база в Таджикистан и започваме нов етап“, добави таджикският президент Рахмон.

По думите на Путин, военното сътрудничество между Русия и Таджикистан е доста актуално във връзка с извеждането на военния контингент от територията на Афганистан. За не по-малко важни, руският президент смята и търговско-икономически отношения между двете страни, както и хуманитарното им сътрудничество. Той призна, че Таджикистан е „един от най-приоритетните стратегически партньори“ на Русия.

Президентът на Таджикистан поздрави своя руски колега и целия руски народ с историческото събитие – Олимпиадата в Сочи. Той високо оцени слънчевото време в Сочи и олимпийската атмосфера: „При нас в Таджикистан е -20 и 40-сантиметров сняг“, разказа той. След преговорите между президентите на Русия и Таджикистан, беше подписан протокол за обмяна на грамотите на ратификационното съглашение за статута и условията за пребиваване на руската военна база на територията на Република Таджикистан. Документите бяха подписани от министрите на външните работи Сергей Лавров и Сироджидин Аслов.

Руската дивизия №201 е разположена в Таджикистан от края на Втората световна война и представлява най-голямата чуждестранна военна база. Тя остава там и след разпадането на СССР, най-вече за да оказва подкрепа на руските граничари по протежението на 1334-километровата граница с Афганистан, както и да опазва стратегическите цели по време на гражданската война в Таджикистан от 1992 до 1997 г.  След този период базата отново е сформирана през 2004 година, с цел  поддържане на мирна обстановка в Таджикистан, съдействие на граничните войски и на Министерството на отбраната на Таджикистан. На 5 октомври 2012 година беше преподписано споразумение за условията и сроковете на престоя на руската 201 дивизия на територията на републиката. Тогава, Таджикистан ратифицира продължаване на престоя на руската военна база в страната до 2042 година..