Путин проверява държавните военни поръчки

Въпреки безпрецедентните трудности, през тази година те ще бъдат изпълнени, смята вицепремиерът Рогозин. Руският президент Владимир Путин участва на 20 януари в заседание на Военнопромишлената комисия (ВПК). Пресслужбата на държавния глава съобщи, че на съвещанието са разгледани предварителните резултати от изпълнението на държавните отбранителни поръчки за миналата година, дейността на Фонда за перспективни изследвания и е обсъдена държавната програма за въоръжения за периода 2016 – 2020 г. Владимир Путин посети и ОАО „Централен научно-изследователски институт за точно машиностроене”, където разгледа изложение на Фонда за перспективни изследвания.

Военнопромишлената комисия беше създадена с указ на президента от 10 септември миналата година, след закриването на действащата дотогава Военнопромишлена комисия при правителството на Руската федерация. Вицепремиерът Дмитрий Рогозин, оглавяващ ВПК, смята, че въпреки безпрецедентните трудности, държавните отбранителни поръчки за тази година ще бъдат изпълнени. В своята страница в „Туитър” той написа: „2015 г. ще бъде най-сложната за държавните отбранителни поръчки — както заради техния обем и сложност, така и заради външноикономически фактори. Ние обаче ще се справим.”

През миналата година обемът на държавните поръчки в областта на отбраната беше 1 трилион и 700 милиарда рубли. Според Рогозин през настоящата година обемите са с 20% по-високи. На 14 януари колегията на ВПК е обсъдила гаранциите за безусловно изпълнение на държавните отбранителни поръчки за 2015 г.

През декември миналата година Путин поръча на Министерството на отбраната, на Федералната служба за финансов мониторинг и на Банката на Русия за разработят и внедрят система за контрол на използваните средства при разпределението и изпълнението на държавните отбранителни поръчки. Това изискване се съдържа и в поръченията, които държавният глава даде в своето послание до Федералното събрание. Путин поиска да се засили отговорността на изпълнителите за използване на средствата.

На заседанието Министерството на отбраната представи на президента планове за заместване на продукция от страните от НАТО. Пред журналисти заместник-министърът на отбраната Юрий Борисов каза, че в това направление е завършен комплекс от мерки и графици, които ще бъдат утвърдени от държавния глава./ ТАСС