Путин пристигна в Япония

Руският президент Владимир Путин пристигна на двудневно посещение в Япония, съобщи ТАСС. Самолетът на държавния глава кацна в префектура Ямагучи.

Той ще се срещне с министър-председателя на азиатската страна Шиндзо Абе, а визитата е очаквана с огромен интерес от световната дипломация.

Разговорите на високо ниво между Москва и Токио ще се проведат в три етапа. Първият ще бъде среща между руския президент и японския премиер, придружавани от няколко членна делегация.

Вторият етап ще бъде среща на четири очи между Владимир Путин и Шиндзо Абе, а третият – работна вечеря с участието на министри. На нея се очаква да бъдат обсъдено развитието на двустранните отношения.

Руският президент и японският премиер ще обсъдят различни геополитически въпроси, а сред акцентите на визитата е и възможността да бъде подписан мирен договор между двете страни.

Русия е една от страните, с които Япония не подписва мирен договор след края на Втората световна война. Причината е, че в края й съветските войски окупират четири японски острова северно от Хокайдо, най-северната префектура на страната.