Путин призова университетите да се концентрират върху най-модерните направления

МОСКВА. Президента на Русия смята, че водещите университети на страната биха могли да се превърнат в основни бази за работа на Фонда за перспективни изследвания, който се занимава с разработване на оръжейни системи. Това той заяви на срещата със студентите от Националния изследователски ядрен университет (МИФИ), предаде  ИТАР-ТАСС. Владимир Путин отбеляза, че ядрената триада – стратегическите бомбардировачи, междуконтиненталните ракети и базираните на подводници балистични ракети – продължават да изграждат гръбнака на военната отбрана на Русия. „Необходимо е да се концентрират средства в областта на интелектуалните революционни направления, да се изясни какво точно е перспективно направление“, призова Владимир Путин. Той заяви, че базовите площадки за разработките могат да бъдат водещи ВУЗове в страната, а един от тях е МИФИ.

Също така, Путин подчерта, че Националния изследователски ядрен университет (МИФИ) е един от руските университети, който е в редиците на световните  класации. Пред студентите държавният глава подчерта и други приоритети в областта на сигурността. Москва има намерение да наблегне на отбраната, включително развитието на комуникационни системи, системи за техническо разузнаване, космически технологии и оръжия с голяма точност на поразяване, допълни Путин. Младите специалисти демонстрираха уникална ендоскопска капсула, която няма аналог в света. От своя страна, президента Путин разказа на младежите за реализацията на редица основни програми, за плановете да се привлекат световни учени, които да изнасят лекции. Също така руският глава се запозна с техническа система за защита срещу кибератаки „Щит“.

„Това устройство беше установено при Вас в Белия дом още през 2012 година“, поясни един от присъстващите инженери, показвайки на президента бяла кутийка. „Това е първият хардуерен  антивирус“, добави кандидатът на техническите науки. Путин призова, да се отстрани дисбалансът във финансирането на стари и нови научни центрове. Той увери, че всичките научни центрове и бази, създадени в съветско време, ще бъдат поддържани, но трябва да се създават и нови такива..