Путин призова украинските власти да прекратят военната си операция

Руският президент Владимир Путин призова украинските власти да прекратят военната си операция. В интервю за египетски вестник, преди планираната среща с лидерите на Франция, Германия и Украйна в сряда в Минск, Путин подчертава, че най-важното условие за стабилизиране на ситуацията в Украйна е незабавното прекратяване на огъня и на т. нар. антитерористична, но де факто наказателна операция в югоизточната част на страната, съобщи ТАСС.

Путин повтори своята теза, че насилието в Източна Украйна е реакция на подкрепения от Запада „държавен преврат“ в Киев, при който миналата година беше свален проруският президент Виктор Янукович. „Опитите на Киев да упражни икономически натиск върху Донбас и да разстрои всекидневния живот само влошават ситуацията. Крайните националисти, които взеха властта, използвайки военна сила, тласкат Украйна към ръба на разпадането и започнаха братоубийствена война“, казва руският президент.

Руският държавен глава отново заяви, че предвидената за сряда в белоруската столица среща на върха в „нормандски формат“ ще се състои, ако дотогава страните са успели да съгласуват позиции те си.