Путин призова страните в конфликта в Нагорни Карабах към незабавно прекратяване на огъня

Руският президент  Владимир Путин е „дълбоко обезпокоен от съобщенията за възобновяване на бойните действия по линията на съприкосновение в Нагорни Карабах“, заяви пред журналисти прессекретарят на руския държавен глава Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

„Президентът Путин призовава страните в конфликта незабавно да прекратят огъня и да проявят сдържаност“, подчерта представителят на Кремъл.

По думите му руският лидер „съжалява за това, че ситуацията отново е стигнала да въоръжени сблъсъци“. „В последно време, както по линия на тристранните усилия (на Русия, Армения и Азербайджан), така и по линия на международните усилия ( Минската група на ОССЕ за Нагорни Карабах , представяща Русия, Франция и САЩ) бяха предприети редица мерки, способни в крайна сметка да доведат до разрешаването на конфликта“, отбеляза Песков.

Съобщение на сайта на министерството на отбраната на непризнатата Нагорно-Карабахска република (НКР) съобщи за започнали настъпателни действия в няколко направления в зоната на нагорно-карабахския конфликт. Действията са започнали през нощта на 2 април от въоръжените сили на Азербайджан. Според информацията азербайджанската страна е използвала артилерия, бронирана техника и авиация по линията на съприкосновение в няколко направления. Арменските въоръжени сили отблъснали азербайджанските части и свалили хеликопер на ВВС на Азербайджан. Армения потвърди данните за настъпление на Азербайджан на границата на Нагорни-Карабах.

В декларации министерствата на отбраната на страните в нагорно-карабахския конфликт – Армения и Азербайджан – взаимно се обвиняват в нарушаване на примирието по линията на съприкосновение и хвърлят отговорността за изостряне на ситуацията върху противниковата страна.

Въоръженият конфликт между Армения и Азербайджан за Нагорни-Карабах – населена преобладаващо с етнически арменци азербайджанска област – се разгоря в началото на 90-те години. Активни бойни действия през 1991-1994 доведоха до много жертви и разрушения, а един милион жители на района станаха бежанци. През май 1994 с посредничеството на Русия и на Междупарламентарната асамблея на ОНД бе сключено споразумение за прекратяване на огъня.