Путин призова останалите държави да се присъединят към Договора за забрана на ядрените опити

Путин призова останалите държави колкото се може по-скоро да се присъединят към Договора за пълна забрана на ядрените опити (ДПЗЯО). В публикувано на сайта на Кремъл изявление на руския лидер по случай 20-тата годишнина от Договора се отбелязва, че документът „досега така и не влязъл в сила“ заради осемте държави, ратификациите на които са задължителни за тази цел, предаде ТАСС.

„Нежеланието на тези държави да станат пълноценни участници в Договора предизвиква сериозно съжаление – още повече предвид това, че някои от тях претендират за лидерство и едва ли не специални пълномощия в решаването на въпросите за глобалната сигурност“, каза руският президент. „Отново призоваваме тяхното ръководство да прояви реална политическа воля и колкото се може по-скоро да се присъедини към ДПЗЯО“, отбеляза Путин.

Той припомни, че Русия е ратифицирала договора през 2000 г., последователно се обявява в негова подкрепа и в подкрепа на дейността на подготвителната комисия на организацията на Договора, разглежда осигуряването на скорошното встъпване в сила на ДПЗЯО като своя приоритетна задача. „Надяваме се, че през настоящата, юбилейна за Договора година, в тази насока ще има позитивен прогрес“, каза руският лидер.