Путин призова опълчението да отвори хуманитарен коридор за украинската армия

Президентът на Русия Владимир Путин призова армията на ДНР да открие хуманитарен коридор за обкръжените украински военнослужещи, за да им бъде дадена възможност да напуснат района на военните действия и да се върнат при семействата си живи, съобщи ИТАР-ТАСС, позовавайки се на съобщението от пресслужбата на Кремъл.

Руският президент подчерта, че Москва е готова, и ще оказва хуманитарна помощ на населението на Донбас, страдащо от хуманитарна катастрофа.

Владимир Путин призова властите на Украйна незабавно да прекратят военната операция, да спрат огъня и да започнат преговори с представителите на Донбас, за да решат всички натрупали се проблеми по мирен път.

«Очевидно е, че опълчението е постигнало сериозни успехи в подтискането на силовата операция на Киев, представляваща смъртна опасност за населението на Донбас и вече довела до огромно количество жертви сред мирните граждани. В резултат на действията на опълчението на Донбас, количеството украински военнослужещи, участващи във военната операция не по своя воля, а изпълнявайки нареждания, се озова в обкръжение. Призовавам силите на опълчението да отворят хуманитарен коридор за украинските военнослужещи, озовали се в обкръжение, за да бъдат избегнати безсмислени жертви. Да им се предостави възможност безпрепятствено да излязат от зоната на военните действия и да се върнат живи при майките си, съпругите, децата, близките, а на ранените да се окаже спешна медицинска помощ. Русия от своя страна е готова да помага на населението на Донбас с хуманитарни помощи, което в момента страда от сериозна хуманитарна катастрофа. Аз отново призовавам властите на Украйна незабавно да прекратят военните действия, да спрат огъня, да седнат на масата за преговори, за да решат насъбралите се проблеми по изключително мирен път», заяви президентът на Русия Владимир Путин.