Путин призова държавните компании да не инвестират в чужди спортисти

Руските компании трябва да влагат средствата си в развитието на родния спорт, а не за купуването на чужди спортни звезди, заяви руският президент Владимир Путин на заседание на Съвета по развитието на физкултурата и спорта във вторник.

Путин отбеляза, че професионалният спорт в Русия в резултат от компетентното и обмислено управление изцяло може ефективно да използва търговски и пазарни източници на финансиране, предаде РИА Новости.

„При това разпределението на средствата от бюджета на държавните компании трябва преди всичко да бъде насочено основно за масовия спорт, а не на купуването на чужди звезди за престиж на непрозрачни и често пъти необосновани цени, както понякога, за съжаление, при нас все още се случва“, каза Путин.

Той допълни, че развитието на родния спорт трябва да бъде приоритет. „В това се състои истинската социална отговорност“, подчерта руският президент.

Русия не трябва да се изолира, но прекомерния брой легионери в спортните клубове забавя развитието на спорта в страната, каза още Путин.

„Що се отнася до привличането на чужди специалисти и така наречените легионери – нужни ли са ни те или не? Разбира се, те са ни нужни. Спортна Русия не трябва да се вари, както се казва „в собствен сос“. Те трябва на определено ниво да държат руския спорт, Русия не бива да се изолира, но прекаленото участие на чужди специалисти и легионери в нашето спортно движение и в нашите клубове не помага на развитието на руския спорт, а го забавя, създава проблеми при формирането на националните отбори“, заяви Путин.

Финансирането на спорта от извънбюджетни източници трябва да се увеличи, подчерта руският държавен глава, включително и за сметка на лотариите и на продажбата на правата за пряко телевизионно излъчване.

Путин също така счита за целесъобразно създаването на общодостъпен спортен телевизионен канал.

„Зрелищните съревнования, представянето на спортните звезди – това са едни от най-мощните ресурси за популяризиране на здравословния начин на живот, позитивен пример за младежта и просто за така наречената семейна аудитория“, каза още Путин, като припомни, че след Олимпиадата в Сочи притокът от желаещи да се занимават със спорт се е увеличил забележимо.