Путин призова да се извлекат поуки от Втората световна война

Днес, когато се навършват 75 години от нападението на Хитлеристка Германия на СССР, руският президент Владимир Путин и депутатите от Държавната дума на РФ почетоха с минута мълчание паметта на загиналите във Великата Отечествена война, предаде ТАСС.

В началото на речта си на заключителното пленарно заседание на долната камара на парламента руският президент припомни, че при вероломното нападение на СССР от хитлеристка Германия са поробени много европейски страни.

„И съветският народ пое върху себе си най-мощния удар, но отвърна на врага с единна и могъща съпротива, и се бори до смърт в пълния смисъл на думата, защитавайки Отечеството си“, подчерта Путин.

„Днес ние се прекланяме пред това героично поколение. Нашите бащи и деди с цената на живота си спасиха и Русия, и цялото човечество от „кафявата чума“. Ние винаги ще помним жертвената им доблест и подвига им. Светлата памет на всеки, останал навеки в тази война, на всички наши ветерани, които вече не са сред нас. Нека почетем паметта им с минута мълчание“, каза руският президент.

Той призова да бъдат извлечени поуки от Втората световна война, когато светът не прояви воля и сплотеност пред лицето на нацизма, и да се използват при днешната борба с тероризма.

„Световната общност не прояви бдителност, воля и сплотеност, за да не допусне войната (Втората световна – бел. ред.) и да запази милионите човешки животи. Какъв урок още е нужен, за да се оставят днес старите и раздърпани идеологически разногласия и геополитически игри и да се обединим в борбата срещу международния тероризъм. Опасността от разпространение на тази обща заплаха расте пред очите ни“, заяви Путин.