Путин прие условията на федералния държавен надзор в областта на ядрената безопасност

Президентът на Русия Владимир Путин прие условията на федералния държавен надзор в областта на ядрената и радиационната безопасност на ядрените оръжия и военните ядрени централи, съобщи РИА Новости.

Този контрол както и преди ще се осъществява от Министерството на отбраната на Русия. Макар че, отделна разпоредба на настоящия държавен надзор преди не е имало. Освен това, надзорът сега покрива физическата защита на ядрените съоръжения, а също и на ядрените материали и пунктовете за съхранение на ядрените обекти. Съответните поправки, са внесени в програмата на Министерството на отбраната през 2004 година.

Надзорът ще покрива както ядрените обекти  на Министерството на отбраната, така и на други федерални агенции, на държавната корпорация „Росатом“, ядрените обекти на научноизследователския център „Курчатовски институт“ и други организации, независимо от организационно-правовата форма и формата на собственост. Държавният надзор ще работи под формата на планови и извънпланови проверки, контрол върху изпълнението на установените изисквания и анализ на тяхното изпълнение. Проверките ще бъдат документални и изходящи.

Източник: РИСИ