Путин: Преобърнахме демографската тенденция, смъртността сред бебетата е по-ниска от Европа

Мерките по раждаемостта позволиха на Русия да преобърне демографската тенденция в положителна посока, заяви президентът Владимир Путин.

Той бе на посещение в перинатален център в град Брянск на 379 км югозападно от Москва. В такива центрове се полагат грижи за бременните жени до първите дни след раждането, предаде БГНЕС.

„Никой не вярваше, че всички наши програми в подкрепа на демографията така ще сработят“, посочи Путин. Той добави, че макар миналата година показателите малко да са паднали, „демографската тенденция така или иначе остава положителна“.

„В това отношение ние видимо се различаваме от много други, така наречени развити държави, особено в Европа, където се запазват негативните демографски тенденции. А ние успяхме да преодолеем тази тенденция, не на последно място благодарение строителството на такива центрове“, отбеляза президентът.

Той поясни, че след като бе задействана съответната програма и бяха построени 25 такива центрове, „веднага стана очевиден колосалният не просто големият, а колосалният ефект“.

В някои региони смъртността сред жените, сред майките падна до нулата, просто до нулата. Подобно нещо никога не е имало в страната ни. В момента смъртността сред новородените у нас е по-ниска отколкото в Европа“, подчерта държавният глава.