Путин предупреди САЩ за „ефекта на бумеранга“

„Новите санкции, които САЩ наложиха на Русия ще се отразят на самите Съединени Щати“, заяви руският президент Владимир Путин, предаде РИА Новости.

Руският лидер отбеляза, че подобни действия на Вашингтон въвеждат руско-американските отношения в задънена улица и им вредят.

„Относно санкциите, ще кажа само, че те имат ефекта на бумеранг и без всякакви съмнения в дадения случай въвеждат руско-американските отношения в задънена улица и им нанасят много сериозен ущърб. Убедена съм, че тези действия са в ущърб и на националните дългосрочни стратегически интереси на американската държава и нейния народ“, добави Путин.

Според президента на Русия, санкциите ще навредят и на американските компании. „Например, големите компании, работещи в Русия, сблъсквайки се с определени ограничения ще започнат да губят в своята конкурентноспособност за разлика от други енергийни компании“, поясни той, напомняйки, че Русия е дала разрешението си на Exxon Mobil да работи на руския шелф.

„Да не би те да не искат тази компания да работи там? Те нанасят ущърб на собствените си енергийни компании и заради какво? Правейки една грешка, да настояват за друга, заради това ли? Мисля че това е като минимум непрофесионален подход“, заяви руският президент.

Той поясни, че рано или късно, тези методи за взимане на решения о отношение на международни проблеми ще трябва да бъдат сменени, „но ущърбът ще трябва да се припише на онези, които го правят. Надявам се, здравият разум и желанието за урегулиране на проблемите по дипломатичен начин ще надделеят“, заяви Путин, наричайки външната политика на САЩ „агресивна и непрофесионална“.

Напомняме, че в сряда 17 юли, Вашингтон наложи нови санкции на Русия. Американският президент Барак Обама обясни тези действия, „заради нежеланието на Москва да разреди напрежението в отношенията си с Киев“.