Путин представи мирен план за решаване на кризата в Украйна

След телефонния разговор с украинския президент Петро Порошенко, след което пресслужбата му побърза да обяви режим на прекратяване на огъня в страната.

По-късно днес, по време на посещението си в Монголия държавният глава на Русия Владимир Путин заяви, че е подготвил план за стабилизиране на ситуацията в източната част на Украйна. Планът на президента включва седем точки. Списъкът е публикуван на сайта на Кремъл.

Като първа стъпка Путин определя „прекратяването на активните настъпателни операции на въоръжените формирования на опълченците от югоизточна Украйна в посока Донецк и Луганск“.

На второ място – въоръжените подразделения на силите на Украйна трябва да бъдат изтеглени на разстояние, изключващо възможността за обстрел на населените места от артилерията и всички видове системи за залпов огън.

Третата точка от плана на Путин е осъществяването на пълен и обективен международен контрол на спазването на условията за прекратяването на огъня и организиране на мониторинг на обстановката в създадената по такъв начин зона за сигурност.

Четвърта – трябва да се изключи възможността за използване на военна авиация срещу цивилното население и населените места в зоната на конфликта.

Петата точка, според Путин, трябва да бъде организиран обмен на насилствено задържани лица по формулата „всички за всички“, без никакви предварителни условия.

Шеста точка е създаването на хуманитарен коридор за движение на бежанците и доставка на хуманитарна помощ за населените места в Донбас, Донецка и Луганска област.

И накрая, седма точка е предоставянето на възможност за изпращане на ремонтни бригади в засегнатите населени места в Донбас за възстановяване на разрушените обекти на социалната и животоподдържащата инфраструктура, и оказване на помощ за подготовката за зимата, предава Гласът на Русия.

Владимир Путин отбелязал, че окончателните договорености по ситуацията в Украйна могат да се постигнат в близките дни – напр. в хода на предвидената среща на контактната група на 5 септември, предаде ИТАР-ТАСС.

По-рано руският президент уточни, че всъщност Киев трябва да се споразумее със опълченците, а не с Москва, тъй като Русия не участва и не е страна в конфликта в Украйна.

Представители на Донецката народна република заявиха, че са готови да спрат военните действия, стига и украинската армия да се изтегли от населените пунктове. Те искат в страната да влезе миротворчески контингент, но и с участието на Русия, за да се гарантират договорките.

На сайта на украинския лидер се съобщава, че и Порошенко се надява на 5 септември в Минск контактната група да започне преговори по процеса на урегулиране на кризата и да се приемат реални стъпки за постигане на мир.