Путин предостави руско гражданство на футболиста Роман Нойщедтер

Руският президент Владимир Путин подписа указ, с който удовлетвори молбата на футболиста Роман Нойщедтер да получи руско гражданство. Съответният документ е публикуван на официалния портал за правна информация, предаде ТАСС.

„Да бъде удовлетворено искането за получаване на руско гражданство на Роман Нойщедтер, роден на 18 февруари 1988 г. в Украйна“, се казва в текста на указа.

Роман Нойщедтер е роден в Днепропетровск и през първата половина на 90-те семейството му заминава за Германия. Бащата му е известният в миналото съветски футболист Пьотр Нойщедтер, състезавал се за „Кайрат”, „Снепър”, „Таврия”, Спартак (Владикавказ), „Карсруе”, „Кемницер”, „Майнц”. В Русия живеят лелята и бабата на Нойщедтер.

Полузащитникът играе за „Шалке” от 2012 г. Преди това е преминал през „Майнц” и „Борусия” (Мьонхенгладбах). В актива на Нойщедтер има два мача за германския национален отбор, които са неофициални, поради което той ще има право да играе за „сборная”, когато получи руско гражданство. В настоящото първенство на Германия футболистът е изиграл 13 мача.