Путин: Правят се опити да се забави развитието на Русия

Руският президент Владимир Путин заяви, че Русия не планира да воюва с никого, но също така не я устройва еднополюсен свят, предадоха  ТАСС. Това са първите коментари на Путин след вчерашната му среща с германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд по повод кризата в Украйна.

По-рано Оланд заяви, че предложеният от него и Меркел проект за мирен план за Украйна е „един от последните шансове да се избегне войната“.

„Война, слава Богу, няма. Има обаче опит да се ограничи развитието ни с различни средства. Има опит да „се замрази“ създадения в десетилетията след разпада на Съветския съюз световен ред с един безусловен лидер, който иска да си остане единствен. Такъв световен ред никога няма да устройва Русия“, заяви Путин на среща с Федерацията на независимите профсъюзи на Русия.

„Ако на някого това се харесва, ако иска да живее в условия на полуокупация, ние няма да правим това.  Нямаме обаче и намерение да воюваме с когото и да било, намерението ни е да си сътрудничим с всички“, подчерта руският президент, цитиран от ТАСС.

Путин повтори, че наложените от Запада санкции на Русия в отговор на ролята ѝ в украинския конфликт няма да дадат резултат.

„Смятам, че санкциите в крайна сметка няма да донесат радост на никого. Те не могат да са ефективни по отношение на страна като нашата, макар и да нанасят известна вреда. И ние трябва да разберем това и да увеличим равнището си на суверенитет, включително в икономиката“, заяви руският президент.