Путин потвърди позицията на Русия за геноцида: За него няма и не може да има оправдание

Руският президент Владимир Путин подчерта, че позицията на Русия по повод геноцида остава непроменена: за него няма и не може да има оправдания. „Позицията на Русия винаги е била и си остава последователна – ние винаги сме смятали, че за масовото унищожение на хора няма и не може да има никакви оправдания“, заяви той по време на церемония в памет на жертвите на геноцида над арменците.

Руският президент припомни, че Русия е участвала и е инициирала редица международни актове, в това число и Конвенцията за превенция и наказания за извършване на геноцид. „Световната общност трябва да направи всичко възможно, за да не се повтарят трагичните събития от миналото, за това всички народи да живеят в мир и съгласие и никога да не стават свидетели на ужаса, до който водят религиозните вражди, агресивният национализъм и ксенофобията“, заяви той.

Путин подчерта, че Русия „искрено съчувства на арменския народ, преживял една от най-страшните трагедии в историята на човечеството“. „Събитията от 1915 г. потресоха целия свят. А в Русия те бяха възприети като собствена болка и нещастие, – каза руският президент. – Стотици хиляди беззащитни арменци, милиони получиха убежище на територията на Русия и бяха спасени“. Путин добави, че именно руската дипломация е постигнала международното осъждане на насилието над арменския народ.

„Отношенията между братските народи на Русия и Армения винаги са се отличавали с особена духовна близост и взаимна подкрепа. Така е било и по време на драматичните събития със столетна давност, и през годините на Великата Отечествена война, и по време на разрушителното Спитакско земетресение. И днес ние скърбим заедно с арменския народ“, подчерта държавният глава. Той съобщи, че в стотици руски градове ще се проведат над 2 хил. паметни мероприятия във връзка със 100-годишнината от геноцида. В тази акции ще приемат участие не само арменците, живеещи в Русия, но и десетки хиляди представители на други националности.

„За съжаление, днес в много региони по света отново вдига глава и неофашизма, към властта се промъкват радикални националисти. Набира сила и антисемитизмът, ние виждаме и прояви на русофобия. Трябва да си зададем въпроса, защо се случва това и каква е причината?- каза руският президент. – При всяко действие в критично важните региони на света преди всичко трябва да се мисли за това, какво ще се случи после, какви ще бъдат последиците“.

Напомняйки трагичните събития от миналите години, Путин отбеляза, че „ние трябва с оптимизъм да гледаме напред, да вярваме в идеалите на дружбата, добросъседството и взаимопомощта, да се учим на доброта и съгласие, на умението да се уважаваме взаимно, да зачитаме интересите на другите“. „Само така можем да направим света по-добър, стабилен и безопасен“, заключи той.